https://www.nzz.ch/zuerich/ukrainerin-w ... ld.1840052
[Автоматичний переклад]
Українка йде прибирати у приватному господарстві на озері Цюріх. Як нагороду вона отримує обід. Але її заарештовують - тому що у неї немає дозволу на роботу
Справа проливає світло на проблеми на ринку праці, з якими стикаються українські біженці в Швейцарії.
Дженні Барґетці, Ізабель Гойссер
17.07.2024, 17:43
Це 12-е жовтня 2023 року. Юлія Король, чиє ім'я насправді інше, прибирає квартиру в Кілхберзі на озері Цюріх за замовленням росіянки. Натомість жінки повинні піти на обід разом пізніше, так домовилися.
Українка з нетерпінням чекає обіцяної їжі, як вона каже NZZ. "Мені знову сподобалося говорити російською". Але обіцяний обід не настане. Коли українка і росіянка разом п'ють каву перед прибиранням, раптом дзвонять у двері. Двоє поліцейських запитують про чоловіка росіянки, а пізніше також про Король. Росіянка пояснює, що Король - подруга. Чиновники перевіряють посвідчення особи іноземки Король та заарештовують її. Її відвозять до поліцейської дільниці в Талвілі. Це те, що каже Король.
Там вона пережила жах. "Поліція забрала всі мої речі та одяг. Мені довелося носити тюремний одяг", - каже Король. "Я була налякана і шокована, я плакала. Вони зробили мене злочинцем".
Через дев'ять місяців вона отримала кримінальне покарання від прокуратури Лімматтал/Альбіс. Вона отримує умовний штраф у 60 добових ставок по 30 франків кожна. Випробувальний термін триватиме на два роки. Крім того, вона має сплатити 1200 швейцарських франків у судових витратах. Причина: Юлія Король не має швейцарського дозволу на роботу.
Король 42 роки і вона родом з Одеси на півдні України. Там вона працювала офіціанткою в ресторанах і готелях, іноді на круїзних лайнерах. Коли почалася війна, Король втекла до Швейцарії. Два роки тому вона отримала статус захисту S і з тих пір живе в Цюріху зі своїм чоловіком.
"Я була дуже задоволена у Швейцарії", - каже вона. Кожного дня Король відвідує курс німецької мови та готується до іспиту B2. Вона також хотіла працювати. Вона не знала, що їй потрібен дозвіл для цього, каже вона.
Вона вже ходила працювати в різні ресторани та готелі на пробні дні. Також у Цюріху. Ніколи не було жодної згадки про дозвіл, каже вона.
Справа Король не одинока. Правозахисні організації критикують, що незадекларована робота широко поширена, особливо в клінінговій промисловості або сфері громадського харчування, і що постраждалі повинні приймати погані умови.
Проти роботодавця також ведеться провадження
У зв'язку з триваючою процедурою кантональна поліція не коментує цю справу. Тільки: поліції, як правило, дозволяється тимчасово заарештувати особу, яка вчинила злочин або підозрюється у його вчиненні. Це те, що прес-секретар ЗМІ каже NZZ. Кримінально-процесуальний кодекс також дозволяє затриману або заарештовану особу фізично обшукати, зокрема, для забезпечення її безпеки.
Еріх Венцінгер, прес-секретар Верховної прокуратури кантону Цюріх, підтверджує, що обвинувачену заарештували, оскільки її підозрювали в отриманні оплачуваної роботи без необхідного дозволу на роботу. Роботодавець, для якого Король прибирала, також в центрі уваги. Проти неї також ведеться кримінальне провадження, як підтверджує Венцінгер. Однак він підкреслює, що судове рішення ще не винесено. Застосовується презумпція невинуватості.
Робота полегшує інтеграцію
Насправді, заявлена мета влади - інтегрувати біженців з України на ринок праці. Це також відбувається зі зростаючим успіхом, як показує дослідження, опубліковане в середу Статистичним управлінням кантону Цюріх: рівень зайнятості серед біженців з України неухильно зростає. Наприкінці березня це було 27 відсотків, рік тому це все ще було 18 відсотків. Хоча це вище, ніж у середньому по Швейцарії, це все ще далеко від мети федерального уряду, щоб 40 відсотків працездатних людей працювали зі статусом S до кінця року.
Українці найчастіше працюють у сфері гостинності, за нею слідує освіта, а також роздрібна торгівля та оптова торгівля.
Українці в Цюріху частіше знаходять роботу
Всього наприкінці березня в кантоні Цюріх перебували 11 900 українців зі статусом захисту S - переважно жінки та неповнолітні, але частка дорослих чоловіків зростає.
Особам із статусом захисту S дозволяється працювати без часу очікування, якщо у них є дозвіл на роботу, їм дозволено подорожувати, діти можуть відвідувати школу. Цей вид допомоги знаходиться в сфері напруженості: статус S призначений для того, щоб допомогти зберегти соціальні витрати в межах і дати біженцям перспективу.
Однак це спірно, оскільки відповідні особи не повинні проходити процедуру надання притулку і негайно переводяться до кантону після реєстрації. Саме вони повинні піклуватися про проживання, перебування та інтеграцію. Кредо: якщо ви знайдете роботу, соціальна та культурна інтеграція також буде легшою.
Багатьом українцям все ще важко знайти роботу. Однією з причин цього є недостатня кількість мовних навичок або навчання, які не визнаються.
Бюрократія
Щоб вивчити німецьку мову, Юлія Король відвідує мовні курси. Торстен Дженкель, який навчає її, дратує покарання Король, яке з його точки зору занадто суворе.
Дженкель описує штрафний наказ як "параграф їзди". Закон тлумачиться жорстко, не беручи до уваги особливі обставини біженців.
Але чому тема дозволів на роботу не була висвітлена на його уроках? "Це робота соцпрацівника", - каже Дженкель. "Ми відповідаємо за викладання німецької мови з метою інтеграції людей на ринок праці".
Разом з Дженкель Король опротестовує це рішення. З цим вона сподівається на добру волю від влади - і що інші не відчувають того ж, що і вона.
Історія українки, яку заарештували за нелегальну працю
Історія українки, яку заарештували за нелегальну працю
Всі текси (окрім цитат) захищені правом на власність. Використання матеріалів можливе лише з вказанням джерела і активним лінком на www.ukrainians.ch. Група для спілкування https://www.facebook.com/groups/1695255601285880
-
Гість
Re: Історія українки, яку заарештували за нелегальну працю
Дивує))) історія голодуючої українсьуої біженців,котра працює за Франка кави та тарілочку балансу)))!!!