Ну добре, касир, перукар, м"ясник тощо. Ну нехай назбирається 100 людей, які тебе знають, але для решти 900 ти іноземка, а для багатьох швейцарців, це не грає ніякої різниці, чи ти українка, чи з колишньої югославії.Svitlana писав: Ще хочу сказати, що голосування громади не вважаю поганою практикою. Вирішує ж не кантон, а місцева громада, сусіди, перукар і пекар, касир у місцеому магазинчику, з котрими ти постійно стикаєшся. Якщо ти дійсно живеш у громаді, а не співіснуєш, то ніхто не проголосує проти. У списку в основному маленькі села, наскільки я можу оцінити, не риючись у довідці (можу помилятися), тому якщо голосували проти них, мали певно підстави. Тобто, я не кажу, що ті люди дійсно вчинили якісь проступки, а, можливо, вони просто живуть відокремлено, до сусідів не вітаються і подібні речі, котрі сприймаються людьми в загальному негативно..
Думаю, що не справа в тому, що вона чорна, а що вона просто така людина. Можливо, якби на її місці була якась істерична швейцарка, вона би теж кричала.Svitlana писав: У нас в сусідньому під"їзді живе чорна сім"я. Одного разу на парковці жінка зачепила машину швейцарки. Ну, логічно, що винна, є страхівка, вибачилися, підписали папери і розійшлися. То ні - вона почала кричати, що винна сама швейцарка, бо погано припаркувалася. Не знаю чим там все закінчилося, але враження про колишню сусідку в мене зіпсувалося. Хоча раніше жили на одній площадці, зустрічалися у пральні і враження було дуже добре.
У нас також був подібний випадок - чоловік зачепив машину сусіда в гаражі, бо затісно припаркована була. Ну страхівка оплатила все, а ми добре з ними вітаємося і зараз, ніхто ні на кого не дується. Два аналогічні випадки - різні емоції. Ця іноземка не є поганою, просто так вона вихована певно - кричати з переляку. Але ж живе вона тут не перший рік, бачить як усе робиться, могла би і по-іншому зреагувати. .
Мені здається, що так ділити людей не можна. Принаймні що стосується злочинів. Є злочинці і не злочинці. Є громадяни Югославії, які поважають закон і Швейцарці, які його порушують. І те, що ти говориш, що в Голандії югослави нормально сприймаються лише підтверджує всю поверхневість національних стереотипів.Svitlana писав:Тут головне розуміти, що є іноземці і іноземці..