Невикористаний потенціал України

Національне питання, національні проблеми, своє-чуже, роздуми і дискусії на тему
сянка
Дозвіл B

Невикористаний потенціал України

Повідомлення сянка »

"Адже незважаючи на стан нашої сучасної економіки, жодна зі східноєвропейських країн, з яких ми хочемо брати приклад, не має серйозного великого бізнесу. А в нас він є, міжнародно визнаний, перебуває на високих позиціях рейтингів. У них немає власного високотехнологічного машинобудування – космос, авіація і т. д. А в нас є. Жодна зі східноєвропейських країн немає такого ресурсу сільськогосподарських земель. Наприклад, перехід на сучасні технології в аграрному секторі може дати не 30, а 50–60 центнерів пшениці з гектара – такі приклади в Україні є. Тобто, наша перспектива не суцільний негатив. Просто варто навчитися використовувати те, що в нас є. Те зростання, що спостерігається зараз – це все-таки ресурси, які були «втрачені» в період кризи і зараз «увімкнулися» знову. І задіяти їх було не так вже й важко."

Ця цитата взята з одного інтерв'ю, яке було надруковане в новому українському журналі "Український тиждень".

http://www.ut.net.ua/index.php?cnt=main_theme

Дуже співзвучно з моїми баченнями України. Можливо я невиправна оптимістка?
dima_ternopil
Дозвіл С

Повідомлення dima_ternopil »

Потенціал в України величезний - це правда, але чи зможуть українці його використати для себе і дасть світова спільнота це зробити????
KOlenka
Дозвіл L

Повідомлення KOlenka »

особисто впевнена що зможуть використати :!:

світова спільнота - це мається на увазі росія? :evil:
"... Я в серці маю те, що не вмирає"

- Леся Українка
dima_ternopil
Дозвіл С

Повідомлення dima_ternopil »

Та не лише росія... Хоча саме вона створює найбільше незручностей.

Європейський союз аж ніяк не хоче бачити Україну в процвітанні та достатку!

Питання досить складне та обємне, тому краще поговорити колись при зустрічі української спільноти за келихом пива. :)
сянка
Дозвіл B

Повідомлення сянка »

Щось мені здається, що європейській спільноті глибоко "десь" - процвітає Україна чи ні. Як їм так само є все рівно чи є життя на Марсі чи ні. Це НАМ має бути важливо, бо це НАША країна, хоча ми і тут.
Svitlana
Айдгенос
Контактна інформація:

Повідомлення Svitlana »

Європі, в принципі, вигідна незалежна Україна (як буфер між нею та Росією). І по ідеї має бути вигідна багата Україна, щоб ловила африканських та азіатських нелегалів та своїх нелегальних людей могла вдома тримати. Може, що невигідно Україну якраз з тих самих причин до ЄС приймати.

А ось щодо процвітання, то думаю, що воно все ж відбувається і відбувається якраз ВСУПЕРЕЧ усім перепонам.

Найбільшою перепоною було і залишається інвестиційне законодавство. Місцеві олігархи гроші з України вивозять (бо хтозна,що завтра з ними стане), а іноземні просто не можуть повністю розвернутися, настільки складно через бюрократичну машину пробитися. І все одно це роблять. У Волинській області живе голландський фермер, що успішно працює. Але він усю техніку привіз з собою, свої власні інвестиції, свої посівні матеріали тощо. Кредити, як голландець, він бере у себе під малі %%, що не зрівняти з %% в укр. банках. Тому він і може працювати в тій самій Україні.
А ось нашого фермера знаю, котрий покинув справу і поїхав до Італії на заробітки: заїли податки, заїли борги за кредити та низькі закупочні ціни посередників (тоді коли голландець ще і експортувати щось умудряється, не кажучи про базарну торгівлю і постачання ресторанів напряму). Ще один момент - в нас йдуть фермерами люди землі, що дуже часто є і людьми без освіти. А в тій же Голландії фермер - то випускник аграрного вузу. Звичайно, що людина з вищою освітою швидше і в паперах розбереться і якесь профільне видання прочитає і найелементарніший маркетинг для свого підприємства проведе. А дядькові після 9-ти класів будь-хто баки заб"є лише тому, що він не володіє потрібними знаннями.
Ще знаю одного голландського підприємця, що хотів відкрити виробництво в Україні. Хотів і зарплатню людям платити і страхівку, і пенсійне страхування, і навчити хотів... Але копнув глибше щодо нормативного врегулювання і, зітхаючи, подався до Китаю виробляти, попросивши наостанок дати йому знати, як щось в нашому законодавстві зміниться на краще.
Якщо б митні закони та закони про благодійну поміч з-за кордону були прозорішими, то ми з вами (закордонні українці) могли б допомогти нашим українським фермерам технікою, підсобними матеріалами та навіть і знаннями елементарно і за досить короткий проміжок часу, не сподіваючись на добру волю іноземних інвесторів та спонсорів. Зараз то можливе виключно за сприяння та підтримки місцевої влади (в Україні) на офіційному чи неофіційному рівнях. і то є якраз найбільша проблема і біда. Якби допомогу з інших країн було легше імпортувати, то на значно вищий рівень в досить короткий період часу можна було б вивести, на моє бачення, такі хворі зараз галузі як: освіта, медицина, державні комунальні підприємства, сільське господарство та піклування про безпомічний (старих, інвалідів, дітей). Про це я вже трохи писала у темі anewsja про допомогу дітям-інвалідам. Але дуже багато можливостей було б і в інших галузях, котрі залежать від держбюджету.

Ну і щодо прямо до статті - то знову ж таки лише відображення "законодавчих" проблем та всевладністю місцевої влади, про що і вказано на завершення:
в нашій країні немає нормального ринку будівництва, де попит визначав би пропозицію, а виробники конкурували б за споживача. Натомість є паталогічний симбіоз корумпованих владних органів, що контролюють систему дозволів на будівництво.....
...На законодавчому рівні необхідно спростити процедуру будівельних дозволів. Якщо вітчизняні будівельники не зможуть працювати з прибутками меншими 100%, то, можливо, їх цьому навчить прихід іноземних компаній.
Svitlana
Айдгенос
Контактна інформація:

Повідомлення Svitlana »

І ще одне, якби створити добрі умови, то зараз якраз золотий час ловити тих інвесторів, що вже по саме горло напрацювалися в Росії та тікають з неї куди очі бачать. Оскільки Україна під боком - то був би в них перший вибір.
сянка
Дозвіл B

Повідомлення сянка »

Ох! Ну ти і відповіла! :grin: :grin:

Я не думаю, що Україні потрібна аж якась дуже допомога від іноземців, бо гроші, які вони дають як допомога, розбазарюються по дорозі і на місця не доходять. Іноземці це вже зрозуміли і тому збираються зупинити фінансування ліквідіції наслідків чорнобильської аварії, а також програми по боротьбі з інфекціями, такі як СНІД, гепатит, туберкульоз (особливо туберкульоз, ситуація з яким у нас просто катастрофічна).
Отже справа все ж не в іноземних інвестиціях, а в людях.
У мене є приклад успішної львівської фермерші, яка вирощує кури. Без залучення іноземних партнерів(працює сама з сином і невісткою) і без залучення дешевих іноземних кредитів (бере кредити в наших банках під наші ж відсотки) на підставі нашого недолугого законодавства. Все вдається, лише працювати треба важко. Але це вже інша тема дискусії. Єдиний раз, коли у неї була серйозна проблема - це коли в Україні був переполох з пташиним грипом і була криза у збуті продукції.

Як казав папа всіх народів "кадри вирішують все". Біда України - у недостатності висококваліфікованих кадрів. :!:
сянка
Дозвіл B

Повідомлення сянка »

І що ти маєш на увазі, коли говориш що іноземні інвестори вже напрацювались в Росії і готові тікати хоч куди? Яких ти інвесторів маєш на увазі? Якісь конкретні приклади?
Svitlana
Айдгенос
Контактна інформація:

Повідомлення Svitlana »

Ага, маю приклади. Турецьке текстильне підприємство (постачальник ниток для джинсів Маві) з Петербургу десь минулого року втекло до Таїланду. Основна причина - корупція та "офіційний" рекет без кордонів. В результаті десь до тисячі людей позбулися роботи.
сянка
Дозвіл B

Повідомлення сянка »

А може причина банальніша - в Таїланді ще дешевша робоча сила?
Svitlana
Айдгенос
Контактна інформація:

Повідомлення Svitlana »

Китай ще дешевший ніби-то, але важливою була певно також кваліфікація робітників у даній галузі і можливість прямого контакту з офіційними інстанціями (без перекладачів). Я теж спершу про кошти думала, як і ти - логічніше виходить - але мушу вірити на слово, що таки нестабільність та корупція була головною причиною. При нагоді ще колись добре попитаю власника - споряджай запитаннями. :wink:
сянка
Дозвіл B

Re: Невикористаний потенціал України

Повідомлення сянка »

У продовження нашої розмови про невикористаний потенціал України пропоную прочитати статтю про британця, який масово бере в оренду пустуючі землі на Західній Україні під ведення сільського господарства. Він сподівається одержати значні прибутки від продажу сільськогосподарської продукції, зокрема пшениці і рапсу, вирощених у нас.

Стаття за цією адресою http://zgroup.com.ua/article.php?articleid=605
Svitlana
Айдгенос
Контактна інформація:

Повідомлення Svitlana »

Хоч би й так. А то в інших країнах вирощують рапс ціною харчів для голодуючого населення, а в нас земля заростає бур"яном.
Але, Сянка, пам"ятаєш останній "подвиг" Януковича, котрий ввів квоти на експорт, обваливши тим самим ринок зерна в Україні? Як ти казала - "кадри вирішують все". Дурнів би поменше на керівних посадах і їхніх дурних законів і регулювань і люди дали би собі раду самі.
сянка
Дозвіл B

Повідомлення сянка »

Наскільки мені відомо, Тимошенко діє такими самими методами як і її попередник. Добре це чи зле - не можу сказати, бо не спеціаліст в цій галузі.
Відповісти

Повернутись до “Політика, історія, філософія”