al123ch писав:Svitlana писав:Ви зараз перебуваєте з візитом, як я розумію....
Значить щоб зібрати і подати документи вам потрібно буде повернутися в Україну.
Шановна Світлано,
по-перше, я дуже вдячний Вам за швидку відповідь, а по-друге, до мене можете звертатися на "ти". :D
Так, я зараз в Швейцарії, але де який час я жив у Німеччині, там і познайомився з майбутньою дружиною. Термін моєї шенгенської візи спливає наприкінці Червня, тому я маю повернутися до України, або як мені сказали в Zivilstadsamt у Шаффхаузені, я можу сплатити 900 франків та вони самі надішлють запит куди треба. Але мені треба їхати додому в будь якому випадку, тому що треба ще щось зробити окрім документів.
Дуже вдячний за інформацію... Одружуватися ми скоріше за все будемо тут, так як для нас це легше з-за деяких обставин.. Скажіть будь ласка, що Ви порадите зробити мені після одруження? Звернутися одразу до нашого посольства в Берні, щоб стати на облік? Я знаю тут була ціла дискусія з цього приводу, але що Ви порадите?
Ще раз дякую.
Олексій
Я б радила стати на облік, але то ваша особиста справа. Є і плюси і мінуси. Бо після одруження, наскільки я розумію вам потрібно буде робити ПМЖ, на тимчасовий облік вас не поставлять. Ця процедура займає трохи біганини по інстанціях і часу десь хоча б місяць (в Україні). Тут довше і більше грошей. То якщо ви вже точно вирішили для себе, що житимете тут і в Україну не вернетеся найближчими роками (хоча б до часу, коли потрібно буде міняти паспорт), то був би сенс разом з документами на одруження та візу також займатися документами ПМЖ. Спершу подаєте усі документи, потім чекаєте рішення (десь 3 тижні і далі виписуєтеся і отримуєте штамп ПМЖ, здавши внутрішній паспорт). З цим штампом можна стати на постійний консульський облік. Тоді укр. консульство стане свого роду вашим ЖЕКом, паспортним столом та іншими інстанціями, що в Україні проходять під грифом "за місцем проживання". Можна буде обмінювати паспорт, наприклад.
Про мінуси ось щойно дізналася таке - з ПМЖ ви втрачаєте внутрішній паспорт та право на всі дії, де він в Україні вимагається. НАприклад - відкривати рахунок в українському банку, робити доручення в українського нотаріуса, знімати гроші з Ощадбанку. Але, гроші зняти, відкрити (нащо?!! не знаю) рахунок до виписки, доручення робити у консульстві або в місцевих нотаріусів з подальшим перекладом.
Такі виходять пироги.
Не всі біжать відразу це робити. Як правило чекають доки півень не клюне. Я теж з них. Не хочу давати порад, щоб потім не вийшло на гірше вам. Але особисто я пошкодувала, що ПМЖ не робила при нагоді раніше, коли була можливість. А дочекалася, коли потрібно буде, хоча це лише додало деяких проблем, але ніякої вигоди.
Хоча, не заперечую, що такий варіант обійшовся малою кров"ю і якби я робила ПМЖ раніше, то отримала б інші і більші проблеми. Я просто не знаю які проблеми могли б бути, якби я ПМЖ робила раніше. Але знаю точно яких проблем могло б не бути. :P