Lilia писав:Ребята, кто проживает в немецко говорящей Швейцарии, поделитесь, пожалуйста, своим опытом обучение местного диалекта.
Я приехала в Швейцарию с очень хорошим уровнем хохдойче (С1 в Украине), это мне позволяет чувствовать себя полноценным человеком тут. При общении особых затруднений не ощущаю. Но вот подумываю может есть смысл пойти на курсы местного диалекта. Поскольку курсы не дешевые и преподают они только "местный диалект", при этом не включают в программу диалекты других кантонов, если ли вообще смысл платить 700 франков за курсы и учить только этот диалект? Чтобы не было потом как в том анекдоте : "Какое небо голубое! - Да трава зеленая!"

и т.д.
У кого какой опыт, расскажите, пожалуйста.
я вивчив діалект з інтернета / ТБ: srf.ch
слухав передачі, призупиняв, записував, повторяв і так заново..
оскільки німецьку мав на високому рівні, пробував зрозуміти їхнє поняття і чого вони так говорять, як говорять..
якщо ви попали в середовище тоді легко підхопити просто на кожноденному спілкуванні, якщо ні то справді курси пригодяться - звичайно кожен кантон має свої розбіжності але принципово один діалект відкриває двері в другі (мені навіть всі ці діалкти BS/BL BE ZH дуже схожі, хоч може фіологи би зі мною не погодились, зовсім інші це напркилад села кантона FR і весь VS)
я чув що міґро шуле дуже погана тим що вони йдуть по плані щоб встигниту термін, тобто ніякого особистого підходу, навпаки рекомендації чув в сторону EB-Zürich (теж дешева) та Benedict (ця правда трішки дорога, ну відносно)
на рахунок мене я не спілкуюся діалектом, для мене це не природньо хоч і вже надобув твердий швейцарський акцент..
інші українці, яких я тут зустрічав, мають сильний акцент коли говорять гохдойч про те ніякого коли швіцер
успіхів!!
давид