Подоляночка - хто це?
- Svitlana
- Айдгенос
- Контактна інформація:
Я і сама задумалася - хто ж така подоляночка? Хоча знаю її з самого свого раннього дитинства, ніколи навіть на думку не спадало хто вона і що вона. Подоляночка вона і є Подоляночка.
Десь тут була подоляночка, десь тут була молодесенька (?),
Тут вона сіла, тут вона впала, до землі припала, бо ла-ла (сили?) не мала...
Ой устань-устань подоляночко, ой устань-устань молодесенька.... не пам"ятаю... візьмися у боки, та й.... у скоки :shock: ???
Чомусь мені так здається, що то якась істота типу русалки. Але з "долу", "долини"? Ну як Повітруля чи там Мавка... Але це мої власні думки на основі деяких базових знань фольклору та мовотворення.
На тому форумі була ще така думка, що це дівчина з Поділля. Ну, досить очевидно і логічно з точки зору сучасної укр. мови. Але чомусь мене беруть сумніви, що це так.
Десь тут була подоляночка, десь тут була молодесенька (?),
Тут вона сіла, тут вона впала, до землі припала, бо ла-ла (сили?) не мала...
Ой устань-устань подоляночко, ой устань-устань молодесенька.... не пам"ятаю... візьмися у боки, та й.... у скоки :shock: ???
Чомусь мені так здається, що то якась істота типу русалки. Але з "долу", "долини"? Ну як Повітруля чи там Мавка... Але це мої власні думки на основі деяких базових знань фольклору та мовотворення.
На тому форумі була ще така думка, що це дівчина з Поділля. Ну, досить очевидно і логічно з точки зору сучасної укр. мови. Але чомусь мене беруть сумніви, що це так.
Re: Подоляночка - хто це?
Я думаю, что єто какая-то нимфа. Если она с Подолу, то что ей делать на Дунае? Она с юга Одесской области!
Подоляночка- так мабуть в давнину звали дівчину, це стародавнє ім'я, вона сильно кохала хлопця, але на свято Івана Купала - він її покинув і з відчаю вона втопилася, але не чтала русалкою, а ствла духом і на Івана Купала ходить поміж людей в пошуках коханого.
А слова : біжи до Дунаю, бери молоденьку, бери ту що скраю - це слова пісні, але так мабуть люди її проганяли, щоб вона їх не чіпала, а знайшла когось іншого, а в грі-пісні - дівчина передає іншій свій вінок. Можливо наступна утоплениця стає Подоляночкою, а може та хоча б знайшовши подружку - забирає її назавжди, аби не бути самотною.
Тільки з легенд та переказів - залишилася лише пісня. А бідному духові ніхто так і не може допомогти.
А слова : біжи до Дунаю, бери молоденьку, бери ту що скраю - це слова пісні, але так мабуть люди її проганяли, щоб вона їх не чіпала, а знайшла когось іншого, а в грі-пісні - дівчина передає іншій свій вінок. Можливо наступна утоплениця стає Подоляночкою, а може та хоча б знайшовши подружку - забирає її назавжди, аби не бути самотною.
Тільки з легенд та переказів - залишилася лише пісня. А бідному духові ніхто так і не може допомогти.
Цілком імовірно, що подоляночка - це дівчина з Поділля. Є такий регіон в Україні. "Поділля (Подільська земля) — історико-географічна область України, що займає басейн межиріччя Південного Бугу і лівих приток Дністра, охоплює територію сучасних Вінницької, Хмельницької, Тернопільської і невеликі частини Черкаської, Кіровоградської та Одеської областей." Докладніше можна глянути тут: https://sites.google.com/site/aimoaukra ... i-perekazi.
На Поділлі жили подоляни, а подоляночка це дівчина з Поділля