Я дуже люблю рецепт
паски із книжки української кулінарки Дарії Цвєк (у книжці цей рецепт має назву "Баба буденна").
Інгредієнти:
50 г дріжджів
1 чайна ложка солі (без горбка)
200 г цукру (1 склянка)
2 склянки молока (теплого)
5-6 яєць
100 г вершкового масла чи маргарину; або 200 г олії
1 кг борошна
1 пакетик ванільного цукру.
У рецепті нема, але я додаю 1 склянки родзинок та 10-15 шт. подрібненої кураги.
Вихід: 1 велика паска (діаметр форми 16-18 см, висота 14-15 см) та 2-3 невеличкі (діаметр 10 см, висота 12-13 см)
Особливості тіста: не круте, але і не рідке, досить м"яке та трохи липне до рук.
Тісто дуже сильно росте, тому треба накладати лише 1/3 форми!
Форми для випічки:
Я печу одну більшеньку паску у кексовниці "чудо" (із діркою посередині) та 1-2 меньшеньких у 800-грамових бляшанках із під денерівських грибів чи персиків. "Чудо" просто змащую маслом, бляшанки застилаю пекарським папером (на дно кладу паперовий кружок, для стінок вирізую прямокутник, який скручую "стаканчиком" і ставлю в бляшанку. Якщо це не зробити, паски можна поламати при вийманні).
Час приготування: 2 - 2,5 години (1 - 1,5 години на тісто, 40-55 хвилин на випікання.)
Останні роки печу тільки половинну порцію. Тому далі, у технології приготування, буду давати половинні пропорції.
Приготування:
1) Просіяти 0,5 - 0,6 кг борошна.
2) в 1 склянці теплого молока розвести 30 г дріжджів з 1-ю столовою ложкою цукру та 4-3 столовими ложками муки. Поставити підходити.
Як правило мисочку з дріжджами ставлю в більшу мисочку, в яку наливаю гарячу води, це прискорює процес. Дріжджі підходять високою білою гіркою за 5-7 хвилин.
3) розтопити 50-70 г. вершкового масла у мікрохвильовці.
4) Використовую 3 жовтка і 2 білка для тіста, 1 білок для помадки.
3 жовтка і 2 білки розтерти з 2/3 скл цукру (в мене люблять солодкі паски, тому даю трохи більше цукру), 1 пакетиком ванільного цукру, 1/2 чайної ложки солі.
5) Коли дріжджі підійдуть вилити їх у борошно, перемішати.
Додати яйцеву суміш, перемішати.
Вилити тепле масло та висипати обтрушені мукою родзинки та курагу, все добре вимішати, щоб жир з"єднався з тістом.
За бажанням додаємо 2/3 склянки родзинок і та 7-8 шт. подрібненої кураги.
(Родзинки і курагу потрібно добре промити, потім пропарити окропом (окремо), відцідити і гарно промокнути серветкою. Змішати родзинки і подрібнену курагу з 1 столовою ложкою борошна, обтрушені борошном солодощі не будуть "тонути і осідати на дно форми")
Тісто зразу викладаємо у форми (1/3 форми!!!) та ставимо підходити. Тісто досить м"яке і липке, тому щоб легше з ним поводитись потрібно змастити руки олією.
6)Коли тісто виросте на повну висоту форми ставимо в гарячу духовку (180-200 С) пектися. Випікаємо 40-55 хвилин (в залежності від духовки та розміру пасочок).
Перші 15 хв. духовку не відкривати, тісто може "впасти".
Якщо "шапочки" пасок сильно обгоряють прикриваємо їх фольгою.
7)Помадка: збити 1 білок з 1/3 склянки цукру в тверду білу піну.
8. Перевіряємо паски на готовність (проколюємо дерев"яною паличкою, якщо тісто не липне - виймаємо). Даємо паскам трохи охолонути, акуратно виймаємо з форм.
9)Змащуємо "шапочки" пасок помадкою і на 2-3 хвилини знову ставимо у гарячу духовку (щоб схопилась помадка).
10) виймаємо з духовки і боремося із бажанням розрізати паску до Великодня.